Втор ден Совет на НАТО во Брисел - Османи: Посилна стратешка соработка меѓу НАТО и ЕУ

24 март 2021

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи на почетокот на вториот ден од Северно - Атлантскиот Совет на НАТО со очекување за засиленото партнерство меѓу НАТО и на ЕУ и улогата на земјите од Западниот Балкан во овој сојуз.

„Имавме продуктивни состаноци вчера. Денес ќе имаме дискусии со нашите партнери, вклучувајќи ја и ЕУ. Ја истакнам потребата од посилна стратешка соработка помеѓу НАТО и ЕУ, а особено во Западен Балкан, како регион со значајно стратешко значење за обете организации“, истакна Османи пред почетокот на втората сесија на Министерскиот состанок на НАТО.

Османи исто така посочи дека слично на НАТО, перспективата за интеграција во ЕУ може да ги зајакне стабилноста и безбедноста на регионот.

„Не треба да дозволиме каква било амбивалентност да резултира во дивергенција што, исто така, може да се користи од надворешни актери; придржувањето кон  ЕУ на Западен Балкан е од особено значење“, нагласи Османи.

Денес на Агендата на Османи, покрај сесиите во рамките на Министерскиот совет се и посебни средби со Министрите за надворешни работи на Португалија, сегашниот претседавач со Европската Унија Аугусто Сантос Силва, како и со Министерот за надворешни работи на Финска, Пека Олави Хаависто.